Hoe kies ik voor de juiste koelkast?

0
550
koelkasten_sfeerbeeld-01

Is de koelkast aan vervanging toe? Of is de huidige koelkast te klein geworden? Wat de reden ook is, om de beste koelkast te vinden is het belangrijk om alle opties goed door te nemen. Er zijn namelijk diverse soorten koelkasten waar uit te kiezen valt, maar welk budget wil je maximaal uitgeven aan een koelkast? Moet het een inbouw- of vrijstaande koelkast zijn? Of wil je extra technieken in je koelkast? In dit artikel lees je verder welk type koelkast geschikt is voor jouw huishouden.

Welke koelkasten zijn er eigenlijk?

Er is veel keus als het gaat om koelkasten, er zijn namelijk: koel-vriescombinaties, Amerikaanse koelkasten, tafelmodelkoelkasten, dubbeldeurskoelkasten én 3- en 4-deurskoelkasten. Genoeg om uit te kiezen dus, maar wat zijn de eigenschappen?

  • Koel-vriescombinaties, bij een koel-vriescombinatie zit het koeldeel boven het 4-sterren vriesdeel, een 4-sterren vriesdeel betekent dat je hierin jouw producten jarenlang kan bewaren en levensmiddelen in kan vriezen. Dit komt doordat het maar liefst -24 tot en met -40 graden kan worden in de vriezer.
  • Amerikaanse koelkasten, ook wel side-by-side koelkasten genoemd, dit zijn grote koelkasten met twee deuren waarbij het koel- en vriesdeel naast elkaar zit. Deze koelkasten hebben een grote inhoud en bieden vaak leuke functies als een ijsblokjesmaker, een watertap en bijvoorbeeld een digitaal bedieningspaneel.
  • Tafel- en barmodel koelkasten, dit zijn de wat kleinere koelkasten met de minste inhoud. Ze zijn er met en zonder vriesgedeelte, maar als er een vriesvak inzit is het vaak een 4-sterren vriesdeel.
  • Dubbeldeurs koelkasten, bij deze koelkasten zit het vriesdeel boven het koelgedeelte, dit vriesgedeelte kan uit 2- of 4-sterren bestaan. Dubbeldeurs koelkasten worden ook wel 2-deurskoelkasten genoemd en zijn meestel goedkoper dan koel-vriescombinaties.
  • 3- en 4-deurskoelkasten, dit zijn de nieuwe modellen van meer dan 1 meter breed. Het koeldeel bestaat uit 2 openslaande deuren, het vriesdeel, wat daaronder zit, kan ook open door openslaande deuren of lades die over de volle breedte gaan.

Hoeveel inhoud voor mijn huishouden?

Nu de verschillende koelkasten zijn benoemd, is de grootte, prijs en inhoud belangrijk. De inhoud en afmetingen worden mede bepaald door het aantal huisgenoten, hoevaak er boodschappen worden gedaan en of er vaak buiten de deur wordt gegeten. Het is natuurlijk erg jammer als de nieuwe koelkast achteraf te klein blijkt te zijn of minder energiezuinig is dan je wilde. Hieronder wordt een kleine opsomming weergeven met advies per huishouden:

  • 1 tot 2 personen: 150 liter inhoud (tafel- en barmodel koelkasten)
  • 3 tot 4 personen: 150 – 250 liter inhoud (koel-vriescombinaties en kastmodellen)
  • 5 tot meer personen: 250 of meer liter inhoud (Amerikaanse-, dubbeldeurs- en 3- 4-deurskoelkasten)