De perfecte koelkast kiezen

0
274
koelkasten_sfeerbeeld-01

De perfecte koelkast vinden is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk heel wat aspecten die je kunt overwegen. Zoals het formaat, het merk, de prijs, het energielabel en nog meer. En dan is een koelkast huren of kopen ook een overweging die je kunt maken. We vertellen je meer over de overwegingen zoals het formaat, al dan niet een vriesvak, koelkastmerken en over voor- en nadelen van een koelkast kopen en een koelkast huren. De prijs heeft daar natuurlijk ook mee te maken.

Bepaal de hoogte en inhoud

Het formaat van je koelkast is een handig startpunt. Als je een groot huishouden hebt, wil je natuurlijk voldoende eten in de koelkast kunnen bewaren. Je moet niet alleen vlees en vis koud houden of restjes in de koelkast kunnen bewaren, maar ook drank en sauzen kunnen koelen en natuurlijk je groenten en fruit bewaren. Als je met een groter gezin bent, heb je dan ook meer aan een grotere koelkast. Als je alleen bent, heb je vaak eigenlijk voldoende aan een tafelmodel koelkast.

Met of zonder vriesvak

Wel heeft een tafelmodel koelkast doorgaans een klein vriesvak of geen vriesvak, terwijl dat juist zo handig kan zijn. Niet alleen om ijsklontjes en ijs te bewaren, maar ook voor restjes die je niet de volgende dag op wil of kan eten. Maaltijdvoorbereiding vraagt ook om meer ruimte in de vriezer. Evenals brood bewaren. Wil je dat allemaal kunnen doen? Kies dan voor een combi met een groot vriezergedeelte. 

Merken

Er zijn allerlei koelkastmerken waar je uit kunt kiezen. Neem bijvoorbeeld een Bosch of een Samsung. Dat zijn goede merken op het gebied van uiteenlopende elektronische producten. Andere merken koelkasten zijn onder andere Inventum, Exquisit en Pelgrim. Daarnaast kun je ook kiezen voor een SMEG, Liebherr, Siemens of Everglades. Ruim voldoende keuze dus.

Kopen of huren?

Je kunt een koelkast huren. Eigenlijk is leasen daar een beter woord voor. Als de koelkast kapot gaat, krijg je een nieuwe zonder dat je opnieuw hoeft te investeren of sparen voor een koelkast. Je betaalt in zo’n situatie natuurlijk wel een maandelijks bedrag. Dat betaal je niet alleen voor de koelkast zelf, maar ook voor de service. Het voordeel is dat je niet in één keer honderden euro’s uit hoeft te geven. Wel is het zo dat je vaak op de lange termijn meer besteedt aan het leasen of huren van een koelkast dan een nieuwe koelkast je had gekocht.

Het nadeel van een nieuwe koelkast kopen in plaats van er eentje leasen is natuurlijk dat het vervangen van de koelkast wanneer deze kapot gaat ook voor jouw rekening is.